Instruments header

Studija za pružanje multimodalnih informacija u prometu

O projektu

Izradom studije osigurat će se temelj za prikupljanje interoperabilnih putnih informacija i usluga, gdje je to moguće, na temelju postojećih standarda i tehnologija. Trenutno multimodalni informacijski servisi diljem Europe, pa tako i u Republici Hrvatskoj, u pravilu nisu interoperabilni te su fragmentirani u smislu onoga što nude, uključujući modalnu i zemljopisnu pokrivenost, informacije u realnom vremenu i razinu kvalitete te je stoga studija preduvjet kontinuitetu i usklađenoj diseminaciji multimodalnih usluga u prometu.

Republika Hrvatska, sukladno ITS Direktivi, želi definirati strategiju uspostave nacionalne pristupne točke za pružanje informacija o multimodalnim putovanjima te razmjenu prometnih informacija na TEN-T mreži i urbanim čvorištima. Cilj ove inicijative jest omogućavanje pristupa statičnim informacijama i podacima dostupnim kod javnih i privatnih dionika (pružatelja usluga), kao i pristup dinamičkim informacijama, ukoliko postoje.

Motivacija za provođenje ove mjere jest omogućavanje razmjene informacija poštivajući sve definirane tehničke preduvjete, stvaranje dodane vrijednosti za putnike unutar RH i EU te unaprjeđivanje suradnje i uspostave partnerstva među dionicima.

  • početak projekta: 1.1.2018.
  • završetak projekta: 1.1.2020.
  • vrijednost projekta: 178.500,00 EUR 
  • sufinanciranje iz EU: 178.500,00 EUR 

Prijavitelj projekta

Hrvatske ceste d.o.o.