Nacionalna pristupna točka

NAPCORE (Nacionalna koordinacijska organizacija pristupnih
točki za Europu)

Uspostavom Nacionalne pristupne točke Hrvatske ceste d.o.o. sudjeluju u najvećoj europskoj suradnji platformi za prijenos podataka o mobilnosti. Do sada je uspostavljeno više od 30 Nacionalnih pristupnih točaka u gotovo svim državama članicama EU i šire.

NAPCORE je pokrenut kao koordinacijski mehanizam koji će unaprijediti interoperabilnost europskih Nacionalnih pristupnih točaka kao okosnice europske razmjene podataka.

NACIONALNA PRISTUPNA TOČKA

Nacionalna pristupna točka - digitalni registar podataka koji pruža usluge dostupne kroz Inteligentne transportne sustave (ITS), informacije potrebne za kontrolu i upravljanje prometom putem digitalnih baza podataka te objedinjuje i omogućuje razmjenu i ponovnu uporabu informacija u stvarnom vremenu o prometnim uvjetima prije i tijekom putovanja i to:

Registrirani korisnici mogu jednostavno pristupiti i ponovno upotrijebiti pouzdane i verificirane podatke putem portala: www.promet-info.hr.

Središnji centar za nadzor i upravljanje prometom

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture imenovalo je Hrvatske ceste d.o.o. nositeljem uspostave Nacionalne pristupne točke za provedbu Direktive 2010/40/EU.

U sklopu projekata Crocodile II Croatia i Crocodile III Croatia koji je sufinancirala Europska unija modernizirani su Regionalni centri za nadzor i upravljanje prometom (RCNUP) u Dugopolju, Sv. Iliji i Dubrovniku te je uspostavljen Središnji centar za nadzor i upravljanje prometom (SCNUP-DC) kao i Nacionalna pristupna točka (NPT) u Karlovcu.

CROCODILE 2 CROATIA - Nacionalna pristupna točka

Zgrada u kojoj je smještena Nacionalna pristupna točka i Središnji centar za nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama
Zgrada u kojoj je smještena Nacionalna pristupna točka i Središnji centar za nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama

Uspostavom SCNUP-DC omogućena je integracija svih telematičkih sustava u vlasništvu Hrvatskih cesta d.o.o. i na taj način olakšan je nadzor i upravljanje prometom na mreži državnih cesta: