Povratak
Vijesti 06/02/2015 HRVATSKE CESTE

Potpisan Ugovor o izgradnji mosta kopno - otok Čiovo i pristupnih cesta s potrebnim instalacijama

Large 3b37bd16 1c17 4699 bc56 8057b1478f1b

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas je Uprava Hrvatskih cesta s Upravom tvrtke Viadukt d.d. potpisala Ugovor o izgradnji mosta kopno - otok Čiovo i pristupnih cesta s potrebnim instalacijama. Vrijednost ugovora iznosi 129.510.941,75 kuna (bez PDV-a), a rok za završetak radova je dvadeset mjeseci od datuma uvođenja izvođača u posao. Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Ugovor sa strane Hrvatskih cesta potpisuje član Uprave Nenad Maljković, a sa strane Viadukta d.d. predsjednik uprave tvrtke Joško Mikulić.

Projektom je predviđena izgradnja pokretnog grednog mosta s čeličnim rasponskim sklopom ukupne duljine 551,12 m. Uz most će se izgraditi i prateće pristupne ceste tako da će ukupna dužina novoizgrađenih prometnica i mosta iznositi 1.850 metara. Po završetku svih radova korisna širina mosta iznosit će 12 metara dok će širina plovnog puta podno mosta biti 30 metara.

Izgradnjom mosta i prateće cestovne infrastrukture stvorit će se uvjeti za prometno rasterećenje središnjeg gradskog područja Trogira, grada zaštićene kulturne baštine i pod zaštitom UNESCO-a. Osim toga novi most s pristupnim cestama omogućit će bolju cestovnu povezanost sa splitskom zračnom lukom kao i obližnjim autocestovnim čvorištima. Podsjetimo, cjelokupni lokalni i dio tranzitnoga cestovnog prometa između kopna i otoka Čiova, prolazi cestom kroz samo središte grada Trogira, i to preko otočića, neposredno uz sam rub trogirske katedrale. Takvo prometno rješenje u potpunoj je koliziji s ambijentom povijesne jezgre grada i izravno ugrožava zaštićenu kulturnu baštinu. Iznimno gustom prometu pridonose i brojni posjetitelji vikend - naselja i pansionskih kapaciteta na otoku Čiovu, i to naročito tijekom vršnog dijela turističke sezone. Izgradnjom mosta povećat će se sigurnost prometa i skratiti vrijeme putovanja ali i pružiti potpora razvoju gospodarskih kapaciteta otoka Čiova, grada Trogira i Splitsko-dalmatinske županije.